Menü Bezárás

Jánoshalma

Bács-Kiskun megye déli részén, a Felső-Bácskai tájegység északi peremén helyezkedik el a főleg gyümölcstermesztéséről ismert, közel 9000 lakosú kisváros, Jánoshalma.

A város múltja a török hódoltság előtti időkre tekint vissza. A terület 1439-ben a Hunyadi-családi birtoka lett. A 150 éves török uralom alatt és után lakosság szinte kipusztult, helyettük szerbek, majd bunyevácok települtek be.

1731-től katolikus magyarok népesítették be a települést, akik közé délszlávok és szlovákok is keveredtek. A törökök óta Jankovácznak is nevezett falu előbb a kincstár, majd 1799-től az Orczy-család jobbágybirtoka lett. 1807-ben mezővárosi rangot kapott. A Jánoshalma nevet 1904-ben vette fel a település.

A város főterén áll az 1746-ban Szent Anna tiszteletére felszentelt templom, melyet az 1731-es újratelepítés után építették késő barokk stílusban. A római katolikus plébánia szobáinak falát Prokop Péter több tucatnyi képe díszíti. A templom előtt látható kovácsoltvas keresztet 1816-ban a mohácsi csata 300. évfordulójára állították. Az impozáns méretű templomot 3,7 hektáros park övezi, mely a megye legnagyobb központi parkja. Itt látható Hunyadi János mellszobra.

A település egyik építészeti különlegessége az olasz várkastélyra emlékeztető Felső-Bácskai Műmalom 1907-ben épült, Közép-Európa egyik legszebb malma. Eredeti berendezésében található meg az 1880 körül épült Zsinagóga. A város központjában található a Helytörténeti Gyűjtemény, melyből az érdeklődők megismerhetik az elmúlt idők tárgyi emlékeit.

Jánoshalma és környéke művelődési és gazdasági tekintetben, napjainkban újra elfoglalni látszik azt a helyet, amelyre az elmúlt évszázad elején és közepén annyira büszkék voltak apáink, nagyapáink. Az elmúlt 10 évben a város számos közigazgatási, kulturális, oktatási, szociális, egészségügyi szolgáltatást biztosító épülete felújításra került. Új Főtér, Járási Hivatal, Művelődési Központ, Buszpályaudvar, Egészségház, Mentőállomás épült, megújultak az óvodák, iskolák, az Önkormányzati Hivatal, a város szülöttéről, dr. Fenyvesi Máté magyar válogatott labdarúgóról elnevezett Sportcsarnok, és a Piactér épületei. Kulturális programokat illetően a színházi rendezvények, bálok, szabadtéri koncertek, a civil szervezetek által szervezett gazdag programok, szakkörök egész évben minden korosztály számára igyekeznek biztosítani a kulturált szórakozási lehetőségeket. A város szabadtéri sportlétesítményekkel gazdagodott, felújításra kerültek a játszóterek is. A városnak saját ivóvíz- és szennyvíz tisztító létesítménye van, több közintézmény megújuló energiaforrásokat használ, nemrégiben Napelem Park épült.

Jánoshalma járási, közigazgatási központ, korszerűen felszerelt egészségügyi szakrendelője a környező 6 település szakorvosi ellátását biztosítja. Országos hírű a mezőgazdasági képzés, a város középiskolája egész Kelet-Magyarország agrár-szakképző központja. Az óvodákban, és az általános iskolákban egyházi és állami oktatás is folyik.

A térség kincse a növénytermesztésre, állattenyésztésre alkalmas kiváló minőségű termőföld, a magas napsütéses órák számának köszönhetően, kora nyártól, késő őszig termő, egyedien zamatos gyümölcs. Gazdasági, kereskedelmi, ipari tevékenységet többnyire kisvállalkozások, családi gazdaságok folytatnak, több generációs, sikeres családi hagyományokra építve. A város egykori laktanyájának területén Iparterület került kialakításra, ahol új vállalkozások telepedtek meg, itt épül a környék korszerű technológiával felszerelt Gyümölcsfeldolgozó létesítménye.

A közelben fekvő üdülőtó, horgásztó, ősborókás, és az erdős-mezős lankás területek, erdei szálláshelyek, gasztronómiai különlegességek, vadászati, lovaglási és állatsimogató lehetőségek kedveltek az idelátogatók körében.

Testvérvárosi külkapcsolatok tekintetében Erdélyből Korond és Tusnádfürdő, a Délvidékről Bácska-Topolya, Temerin, Szenttamás települések mellett a lengyel Nawojowa, a kárpátaljai Rafajnaújfalu lakóival ápolnak szoros kapcsolatot a jánoshalmiak.

Mi, akik itt Jánoshalmán, a Felső-Bácskában élünk, szeretnénk megmutatni tehetségünket, szorgalmunkat, értékeinket, mindenkor szeretettel várjuk a barátsággal hozzánk látogatókat.

Czeller Zoltán

Jánoshalma város polgármestere