Menü Bezárás

Korondi Fúvószenekar

Táncot, zenét kedvelő ember a székely, ez a jelző hangsúlyozottan igaz a korondi emberre is. Múltjának, jelenének és bizakodva valljuk, hogy jövőjének is Iételeme a művészetek iránti vonzalom. A művészetekkel való több évszázados szimbiózis képessé tette arra, hogy ne, csak befogadója, hanem alkotója, életben tartója és továbbvivője legyen az egyes művésztű ágaknak. Úgy érezzük jól magunkat, ha a hétköznapi szavakon túl, cseréppel égetve, versben, festővásznon és zene akkordjain keresztül is kifejezhetjük mindazt, amit érzünk és gondolunk. Tánc, ének, muzsika egyaránt jelen voltak eleink ünnep és hétköznapjainkban.

A fúvószenekar csiráit kutatva az Unitárius Egyház 1892-ből származó jegyzőkönyvében utalás találunk az énekkar megalakulására Katona Mihály énekvezér irányításával, ezt a munkát folytatta Bíró Domokos igazgató-tanító, aki 1912-ben megalakította a fúvószenekart, 1919-ben közadakozásból még hangszereket vásároltak. Ez a zenekar kisebb-nagyobb megszakításokkal a II. világháborúig Bíró tanító a 30-as évek elején nyugdíjba vonul és a tagság Lőrincz Erdész Mihály zenészt (klarinétost) bízta meg a zenekar összetartására. (Megj. Egy 1935-ben készült fényképen 16 zenész van jelen) .

1935-40 között Albert Ferenc unitárius kántor-tanító fogta össze a zenekart. A háború alatt hézagosan működött, mivel tagjai jórészét behívták katonai és frontszolgálata. A háború után kevésbé szerepelt szervezett formában. Alkalmi megnyilvánulásai voltak különböző egyházi és világi rendezvényeken.

Az 1960-as években éledt újra a rezesbanda munkája. Balázs László, majd

György József (1977-1983-ig) művelődési otthon igazgatók igyekeztek a mar kiöregedett rezesbandát életben tartani. György József emlékszik, hogy kezdetben a jó táncost, zenészt Szász Imrét, majd Ilyés Józsefet a parajdi fúvószenekar karnagyát, aki a Nagyszebeni Filharmónia oboása volt. Később Dolga Lajos székelyudvarhelyi zenetanár, és egy kovásznai karvezető irányította a 15-19, olykor 25 tagú zenekart. Abban az időben nagyon nehéz dolga volt, mind a karvezetőnek, mind a zenekar tagjainak, mert a zenészek többsége nem ismerte a kottát. Az úgynevezett ,,fakotta” segítségével muzsikáltak, amelyen a hangjegyek értékét a számok jelölték. 1,2….stb. Emlegette is Imre Lajos bácsi, a kiváló tárogatós, hogy a Bíró tanító úr idején nem úgy volt, akkor hallás után muzsikáltunk és jó volt.

Az 1970-es évek második felében és a 80-as évek elején több rendezvényen vettünk részt (emlékezik Gy. J.) Rendszeresen szerepeltünk a parajdi ,,Zúg a fenyves” fesztiválon, bányásznapi ünnepségeken, jelen voltak az Árcsói fazekas vásáron, a környék fúvószenekari találkozóin. Jeles napokon zenés ébresztővel emelték az ébredő korondiak hangulatát. ilyenek voltak: fazekas vásárok, választások, állami hivatalos ünnepek, de akár temetéseken vagy szabadtéri rendezvényeken biztosították az alkalomnak megfelelő zenét. A Megéneklünk Románia fesztivál megyei szakaszán 1977-ben dicséretben részesültünk. Itt kell kitérnünk Gedő Géza tanító úr nagyszerű zenei munkájára is. Fenyokúton majd Korondon kiváló citera-, népi-, majd fúvószenekart hozott létre. Tehát a máig működő gyermekzenekar, amely azóta felnőtté vált) alapítója Gedő Géza volt. ( Akl 1990-ben eltávozott Korondról). Szász János karmester szakmai rátermettséggel, lelkesen folytatta a munkát. A régi fúvósokkal együtt a hangszerek is kiöregedtek. Begyújtottuk a még működö hangszereket és az egykori pionírszervezet ,,hazafias” munkapénzen Ambrus Lajos tanár közreműködésével megvásároltuk egy zenekarra való hangszert. Ezt a készletet kiegészítették a tanügyi szakszervezet üdülésre szánt és e célra felajánlott összegével, valamint az iskolai szülőbizottság pénzhozzájárulásával. ( György József Igazgató, Tófalvi Mária szakszervezeti – és Mitra Eszter szülőbizottsági elnök .

A folytonosságot az is bíztosította hogy a szülök egy lelkes csoportja az ugy sikere melle allt, Imre Imre elnok, Karoly Antal, Imre Vilmos, Balzs Feerenc, Ilyés V. Mihaly tagok vezetésével 1994-ben új zenekart alakítottak és 1998 ban létrehozták a Pro Muzica Alapitványt, amely a zenekar jövöjének záloga let.A mentőkötelet Szász János, küküllődombói származású , a parajdí fúvószenekar karnagya dobta be, aki a felnőtt zenekar irányítása mellett átvette a korondi fúvószenekar tanítását is.

A zenekar 2012 ben ujult meg Jelenlegi karnagyuk Molnar Andor vezetese es munkassaga alatt, igy 30 fovel sikerult boviteni a tagok szamat, a Karpati szarvas kozbirtokssag ajandekzott a zenekar letszamanak megfelelo jelentos mennyisegu hangszereket. . Az onkormanyzat segitsegevel a nepiskola keretein belul folyamatosan tanitanak fiatalokat annak erdekeben, hogy a zenekar letszama gyarapodni tudjon es minden hangszercsalad teljes legyen.Ebben az evben a zenekar megtartotta a ma mar hagyomannya valt elso karacsonyi koncertjet.

A zenekar 2013 januarjaban Szasz Janos karmester emlekere fuvos balt rendezett amit azota is minden evben megszervez

2016 ban az onkormanyzat a teljes zenekarnak uj profeszionalis hangszereket vasarolt. Ekozben a zenekar tobb testverkapcsolatokat alapitott es apol helyi es anyaorszagi fuvoszenekarokkal. Ebben az evben tartotta meg a mar hagymanyosan megrenezesre kerulo elso bogracsfoz versenyt.

2019 aprilisaban megsyervezesre kerult a romaniaban elso nemzetkozi fuvoszenekari Wasbe verseny korndon amit zenekarunk szervezett es sikeresen helyt allt a versenyen.

2020 ban Imre IMRE es a vezetoseg at adta a zenekar iranyitast Balazs Lorant zenekari tagnak valamint Balazs Feerenc, Imre Tibor elozo tagok gzerekenek es Ilyes Jozsef, Mate Mihaly, Tofalvi Domokos zenekari tagoknak.

A zenekarunk eggyik leg nagyobb egyesuleteve note ki magat az elmult evekben szeretnenk hogy ez igy maradjon amit eddoig csinaltuk folytatjuk es remeljuk hogy a jovoben is tudunk uj dolgokat hozni korond szivebe.