Menü Bezárás

A pálpataki Csezege néptáncegyüttes

A Csezege néptánceggyüttes 2007-ban alakult néhány lelkes fiatal kezdeményezésére, Csutak Gariella helyi matematikatanárnő vezetésével, aki a matematika mellett néptáncot is oktatott az iskolásoknak. A fiatalok, látva a kisdiákok néptáncbemutatóit, étrdeklődni kezdtek a néptánc iránt. 2007 tavaszán alakult a csoport, és már ez év júniusában fel is léptek a helyi falunapokon.

Alapító tagok: Lukács-Bíró Krisztina, Lörinc Emília, Makó Karola, Bálint Emília, Papp Annamária, Papp Mónika, Hegedűs Erika, Bálint Csaba, Bálint László, Fábián Levente, Palkó Ferenc, Palkó László, Fábián Csaba, Lőrinc György.

Az első években sóvidéki táncokat tanultak, majd a pálpataki táncokat próbálták elsajátítani a helyi, „A népművészet mestere” díjjal kitüntetetett Tófalvi Árpád , és felesége Magdi néni segítségével. A későbbiekben más tájegység táncainak tanulására is sor került. Ma már a tánceggyüttest Palkó Attila vezeti, amely vegyes korosztályt foglal magába, 14-től 24 évesig.

Annak ellenére, hogy kis telepűlésről van szó mindig sikerült az új generáció érdeklődését felkelteni, így a táncosok utánpótlása folyamatos.

Felléptek több közeli településen, és az anyaországi testvértelepüléseken. Az eggyüttes tagjai résztvesznek a helyi rendezvények szervezésében, de ugyanakkor a testvértelepülések kapcsolattartásában is oroszlánrészt vállalnak. Szerveznek színdarabos bálokat, szüreti felvonulást, farsang temetést, falunapokat.

A falu magas fekvése miatt sok fenyőerdő van Pálpatakán, ezért a tánceggyüttes a fenyő tűlevelének a helyi tájszólásban használt „csezege” nevet választotta.

A tánccsoport céljai: hagyományaink ápolása, továbbadása, minél több fiatalt bevonása az együttes tevékenységeibe, a falu kulturális életének bővítése.