Menü Bezárás

Veresegyház

A néhány évtizede még kenyértelen Veresegyházként emlegetett falu mára a XXI. század egységes arculatú, értékálló, modern és élhető települése, az agglomeráció kedvelt és népszerű kisvárosa.

1970-ben nagyközséggé, 1999-ben várossá nyilvánították. Az elmúlt két évtizedben megháromszorozta lakosainak számát, így Magyarország első 10 legdinamikusabban fejlődő települései között tartják nyilván. 20000 lakosának egynegyede kiskorú. A város átlagéletkora 37 év, amely egészen rendkívüli, összevetve hazánk településeinek átlagos korfájával.

A város szép fekvésű, domboktól ölelt természeti adottságaihoz tartoznak mesterségesen kialakított tavai. Ennek a megközelítőleg 16 hektáros vízfelületnek egy része kiválóan alkalmas fürdőzésre, egy része pedig igazi horgászparadicsom. A Malom tó mellett kialakított tanösvényen a látogatók megcsodálhatják a tó élővilágát és természeti jellegzetességeit is.

Veresegyház mára négy termálkútból nyeri azt a hévizet, melyet elsősorban a közintézmények fűtésére hasznosít. E mellett egy termálmedencét is működtet, melyet évente 50-55 ezer ember látogat. Minősített gyógyvizének összetétele, gyógyhatása megegyezik a budapesti Széchenyi fürdő vízminőségével, tehát elsősorban ízületi, reumatikus problémák kezelésére és gyógyítására szolgál.

Veresegyház kiemelten fontosnak tartja egészséges lakókörnyezetének fenntartását. Nívós sportlétesítmények kialakításával járul hozzá a közel 40 sportág zavartalan működéséthez, valamint pénzbeli támogatás formájában segíti a helyi szabadidős és versenysportokat. Tavaly nyáron átadták a város első sportcsarnokát a Kosárlabdacsarnokot és ezév végére készül el a Kézilabdacsarnok, amely nem méreténél fogva nem csak a sport, hanem a város kulturális életének egyik központja lesz.

A természet adta lehetőségeket kihasználva 1998 novemberében nyitotta meg kapuit a MEDVEOTTHON. Az 5 hektáros területen 34 barnamedve és 26 farkas él, de helyet kaptak az ormányos- és mosómedvék, rénszarvasok és az Állatsimogató lakói, a törpemalacok, nyulak, és egyéb apró állatok, valamint új látványosság az oroszlánkifutó, amely látogatók ezreit vonzzák városunkba. Rövidesen 10 új medve érkezik az állatkeretbe frissítve a mára kissé elöregedett állományt.

Veresegyház tudatos mecenatúrája egyre több művész számára jelent vonzerőt. Az évek során számos művész választotta lakóhelyéül a várost. Ennek köszönhetően az egész település arculatán is tükröződik az igényes műpártoló szemlélet. E ténynek ékes bizonyítéka a 2016 májusában felszentelt Szentlélek templom, melyet veresegyházi építész tervezett és a benne elhelyezett képzőművészeti alkotások sora is a helyi művészek keze-munkáját dicséri. Ám a jeles évfordulók emlékeit nem csak a műalkotások őrzik. Kulturális programok, folklór rendezvények, koncertek, kiállítások színesítik az idelátogatók és itt lakók életét.

Az egyházak is kiemelkedő szerepet játszanak a város életében példaként az iskolák működtetését említhetjük a reformátusok általános iskolát, a katolikusok gimnáziumot működtetnek a városban.

Veresegyház emberléptékű fejlődésének, gazdagodásának és harmóniájának titka egyszerű: a város érdekében következetesen végigvitt és egyetértésben, összefogásban megvalósított elképzelések sora.

Így épülhetett fel néhány évtized alatt egy pár ezer lakosú faluból ez az értékeivel, természeti gazdagságával, teljes intézményhálózatával és színes kulturális programjaival hívogató kisváros.

Jöjjön el hozzánk és győződjön meg róla személyesen!